Construirea democraţiei

Sistemul democratic, spre deosebire de alte sisteme politice, nu afirmă că nu poate fi perfecţionat. Datorită acestui fapt, libertatea de expresie este garantată, opinia individului nu poate fi suprimată dacă aceasta nu concordă cu politica oficială (spre deosebire de fascism, comunism unde orice critică la adresa regimului sau a conducătorului iubit îţi aduceau multă amărăciune).

Definiţia democraţiei poate fi sintetizată prin ceea ce afirma Ion Raţiu: ,,voi lupta până la ultima mea picătură de sânge, ca să ai dreptul să nu fii de acord cu mine”. Omul este liber să nu fie de acord, acest drept este temelia construirii unei societăţi democratice. Încleştarea dintre două opinii diferite poate naşte o concluzie care să fie acceptată de ambele tabere, iar dacă argumentele unei părţi sunt mai convingătoare decât ale celeilalte, ea poate fi acceptată şi pusă în practică. Această dezbatere poate întări o idee centrală, părerile divergente pot arăta slăbiciunile unei opinii şi astfel se pot remedia eventualele lipsuri.

Frumuseţea democraţiei este că ea poate fi bună sau rea în funcţie de gradul de implicare a cetăţenilor care trăiesc în cadrul ei. Consideraţi că politicienii actuali nu ne reprezintă? La urma urmei ei vin tot din popor. Politica poate fi oglinda unei societăţi. Avem politicieni corupţi, hoţi sau fără principii? Aceasta arată că şi societatea se confruntă cu aceleaşi metehne.

Principală problemă este că cei care nu sunt ca cei descrişi mai sus nu se implică în niciun fel. Este important să votăm pentru a ne manifesta opinia. Nu avem pe cine vota? Atunci să căutăm şi să sprijinim oameni care merită să ne reprezinte. Nu avem îndeajuns de mulţi cetăţeni de acest fel? Atunci să ne implicăm în educaţia celor care vor veni. Dacă nu vom face acest lucru situaţia va rămâne aceeaşi, iar noi nu ne vom deosebi de cei care trăiesc în regimuri totalitare. Un conducător necinstit poate face la fel de mult rău într-o societate democratică ca şi într-o societate lipsită de drepturi. Ce însemnătate mai au drepturile dacă nu vrem să ne folosim de ele?

O concepţie des întâlnită este aceea că cel pe care dorim să ne reprezinte nu are îndeajuns de multe şanse. Este o convingere lipsită de relevanţă. Nu ar trebui să votăm precum pariază un împătimit al fotbalului. Noi nu ar trebui să votăm pe cel pe care considerăm că are mai multe şanse de câştig, ci pe cel pe care îl considerăm mai demn să fie într-o poziţie de conducere. Candidatul ales nu a câştigat? Măcar poate observa că sprijin există şi merită să participe la alte alegeri. În timp ne va putea reprezenta, nu trebuie să aşteptăm o izbândă imediată.

Democraţia nu apare din neant, pentru a o obţine avem nevoie de implicare din partea societăţii civile şi de o îmbunătăţire constantă a sistemului în funcţie de imperfecţiunile ce apar.

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s